Verhalen Families den Hollander en Bastiaanse

Het verhaal van de familie Den Hollander.
 
Het verhaal van de familie Den Hollander, de eerste bewoners van de Roosenburglaan 219.
 
J.J. Den Hollander is in Klundert geboren op 29 augustus 1927 en met zijn ouders in 1928 naar Middelburg verhuisd. Daar kwamen ze op de Dam te wonen. Vader had werk gevonden bij de K.M.S. in Vlissingen als scheepstimmerman in de timmerfabriek.
Den Hollander trouwde in 1955 en kwam te wonen in het 4e huis rechts vanaf de spoorbaan aan de Segeersweg. Later verhuisde de familie, schuin naar de overkant van de Segeersweg. Dat was de tuinmanswoning naast het toenmalig koetshuis, nu omgebouwd naar de huidige woning. Allebei de gebouwen behoorden bij het buitenhuis Roosenburg.
Tijdens het verblijf aan de Segeersweg werd de familie uitgebreid met een zoon en een dochter.
Het beroep van Den Hollander was tuinman. Na enig omzwerven in de tuinbranche vond hij werk als tuinman op het complex van de PZEM in Vlissingen. Daar heeft hij gewerkt tot aan zijn vervroegde pensionering.
De ontwikkeling van de wijk ging gestaag verder. De woningen aan de Segeersweg moesten gesloopt worden. De woningbouwvereniging ging er woningen bouwen. De bewoners werden 24 februari 1969 uitgenodigd  op het kantoor aan de Singelstraat. Daar werd met enig ceremonieel vertoon de huissleutel overhandigd voor de woning aan de Roosenburglaan.
De kinderen groeiden op en gingen op de fiets in zuid naar school. Na de lagere school bezocht de zoon de ambachtsschool aan de Nadorst. De dochter ging in opleiding voor kapster bij kapper Joosse in de Lange Delft.
Voor ontspanning had de familie de hand weten te leggen op een strandhuisje bij Dishoek. Als het maar enigszins kon ging men er wonen vanaf half mei tot eind augustus. Zij waren toen de eersten die dat deden. Dat ging 40 jaar lang zo door. Na het seizoen moest het strandhuisje plank voor plank worden afgebroken.
Later kon het huisje in zijn geheel vervoerd worden.
Vanaf 24 februari 1969, tot minstens op moment van schrijven september 2018, wonen meneer en mevrouw Den Hollander met genoegen aan de Roosenburglaan.
 
Ervaring uit 1970 van fam. Bastiaanse. 
( niet te verwarren met wethouder Bastiaanse)
 
Bastiaanse is een man van het grootte water en heeft op de hele wereld gevaren. Eerst bij de marine en later bij de H.A.L. (Holland Amerika Lijn). Op een gegeven moment heeft hij aan de wal werk gevonden in een aluminiumfabriek in de Botlek.
In 1970 komt de familie met 5 kinderen vanuit Rotterdam naar Middelburg en gaan in de Meanderhof 227 te wonen. Bastiaanse gaat bij Pechiney werken als elektricien in de storingsdienst.
Het huis is voorzien van centrale verwarming. In die tijd een hele luxe.
De boodschappen werden bij de Coöp gedaan. Deze was gevestigd in een noodgebouw op de hoek Roosenburglaan – Buitenhovelaan. Aan de overkant verrees een school die later omgebouwd is tot het huidige rouwcentrum Adagio.
De bezinepomp aan de Roosenburglaan was er nog niet en men moest met de auto naar de pomp aan het einde van de Statenlaan.
Voor de kinderen was er de jongerensoos in het winkelcentrum. Het centrum bestond uit een buurtcafé annex zaal en een ruimte voor de jongerensoos. Het centrum was gevestigd in de ruimte waar de winkel van Em-Tè is.
Vanwege de vele gezinnen met kinderen was er een bloeiende wijkvereniging en Bastiaanse werd bestuurslid. Voor fl.10,- was men een heel jaar lid en werd er van alles georganiseerd.
Bastiaanse woont, op moment van schrijven, op „Hof Mondriaan” tot 13 nov. 2015 Rustenburg.
 

No Comments Yet.

Leave a comment