Sportverenigingen Dauwendaele

In april 1968 werden de eerste woningen van de Middelburgse wijk Dauwendaele bewoond en vestigden zich hier veel jonge mensen met kinderen. Al snel was er een wijkvereniging actief met het organiseren van diverse activiteiten. Op Koninginnedag 1973 organiseerde de Oranjevereniging “voor het volk – door het volk” op de Markt een zeskamp. Omdat zich een ploeg had afgemeld, werd de wijkvereniging op het laatste moment om deelname verzocht. Omdat diverse mensen op het trapveldje tegenover het winkelcentrum tegen een bal schopten is waarschijnlijk op die Koninginnedag het idee geopperd om ook in deze wijk een voetbalvereniging op te richten. De oprichting van FC Dauwendaele en ook de aangifte bij de KNVB is gedateerd op 1 augustus 1973 en de eerste officiële wedstrijd werd gespeeld op 10 augustus 1973. Een week later was het ledenbestand gegroeid naar 110 leden, zodat de jeugd al kon deelnemen in de voorjaarscompetitie van 1974. De voetbalvereniging viel in de beginperiode nog onder de wijkvereniging en speelde in de zomeravondvoetbalcompetitie. In 1975 werd op de Algemene Ledenvergadering FC Dauwendaele een zelfstandige vereniging.

Adres: Kruitmolenlaan 123, 4337 KP Middelburg https://www.fcdauwendaele.nl/

TV Dauwendaele is een kleine -maar fijne (!)- tennisvereniging gelegen aan de rand van de wijk Dauwendaele in Middelburg. De club telt ongeveer 150 leden en neemt deel aan de Zeeuwse dames-, heren- en mixcompetitie.

Een korte terugblik…
Tennisvereniging Dauwendaele is eind 1980 ontstaan door een groep enthousiaste tennisleerlingen in de Kruitmolen-sporthal. Het bleek al snel dat na de particuliere lessen op korte termijn geen verdere mogelijkheid bestond om verder te tennissen.

Op het – toen nieuwe – sportpark “De Kruitmolen” was nog niet veel gerealiseerd en de gemeente Middelburg had plannen die meer gericht waren op het aanleggen van voetbalvelden. Voetballiefhebbers waren er genoeg, maar tennisssers? In Dauwendaele? De groep enthousiastelingen kregen het advies van de wethouder van Sportzaken om eerst maar eens aan te tonen dat er in Dauwendaele ook geïnteresseerden voor tennis zouden zijn. Dan pas zou er gekeken worden naar de mogelijkheid voor het aanleggen van tennisbanen. 

Adres: Kruitmolenlaan 183 4337 KP Middelburg https://www.tvdauwendaele.nl/

Bowlingvereniging Middelburg is op 7 juni 1980 opgericht en heeft ongeveer 100 leden en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Middelburg onder nummer 40310129.

De thuisbasis voor onze vereniging is Bowling en Partycentrum De Kruitmolen te Middelburg. Dit bowlingcentrum is een onderdeel van het Sportcomplex De Kruitmolen. Het bowlingcentrum heeft in totaal 12 banen met een kunststof baanoppervlak. De activiteiten binnen de vereniging strekken zich uit van diverse huisleagues voor de senioren op dinsdag, woensdag en donderdag en een trainingsavond op maandagavond. Voor de jeugd op zaterdagmorgen trainen en league.

Voor zowel de jeugd als senioren worden verenigingskampioenschappen en stedenontmoetingen gehouden. Binnen de vereniging zijn ook diverse teams die uitkomen in de regionale of nationale leagues. Dit zijn onder andere de Regionale 50+ league, Nationale Trio league en Nationale Jeugd league. Zowel individueel als in teamverband worden door onze leden deelgenomen aan verschillende toernooien.

De Bowlingvereniging Middelburg is onderdeel van het Regionale Coördinatieteam Zeeland. Door de RCT Zeeland worden diverse evenementen georganiseerd, waaronder een 50+ league en diverse regionale kampioenschappen.

Adres: Kruitmolenlaan 129 4337 KP Middelburg https://www.bvmburg.nl/